Werelderfgoed in Japan

'Aside'

Werelderfgoed in Japan: deel 1

In deze nieuwe reeks nemen we jullie graag mee naar een aantal sites die door de UNESCO zijn gekozen tot werelderfgoed. In Japan zijn dat er maar liefst 22: 18 daarvan zijn cultureel erfgoed, de 4 anderen zijn natuurlijke sites.

We gaan van start met 2 dorpjes in de Japanse Alpen: Shirakawago and Gokayama. Ze zijn vooral bekend voor de boerderijen in Gasshozukuri-stijl, wat zoveel betekent als biddende handen, waar de daken van de gebouwen doen aan denken. Veel van de huizen doen nu dienst als restaurant of zelfs als hotel, maar er wonen toch nog ook nog een aantal families die hier rijst op het land verbouwen.

De omgeving is prachtig om er heel het jaar naartoe te reizen, maar 2 seizoenen springen eruit. In oktober kan je er genieten van de mooie herfstkleuren en in de wintermaanden lijkt het alsof je in een wintersprookje terechtgekomen bent.  

Werelderfgoed in Japan: deel 2

Uiteraard kan Kyoto niet aan deze lijst ontbreken. Deze stad met meer dan 2000 tempels , schrijnen en prachtige tuinen, werd als bij wonder in de 2de wereldoorlog niet gebombardeerd.

Enkele van de bekendste tempels die in de lijst van UNESCO zijn opgenomen zijn de gouden tempel, de zilveren tempel (die overigens zwart ziet) en Ryonanji met een mooi voorbeeld van een zentuin. De Saiho-ji is dan weer beroemd voor zijn mostuin, en de Tenryu-ji is een goed voorbeeld van een tuin met geleend landschap. De Kiyomizudera-tempel is de tempel van het heldere water. Deze houten tempel uit de 8e eeuw biedt een mooi uitzicht op de stad.

Wil je al het wereldergoed van Kyoto en omgeving bezoeken. Zet dan ook de volgende plaatsen bij op je lijstje: Kamigamo Jinja, Shimagamo Jinja, To-ji, Enryaku-ji, Daigo-ji, Ninna-ji, Ujagami Jinja, Byodo-in , Ninna-ji, Saiho-ji, Nishi Hongan-ji, en Nijo-jo.

Werelderfgoed in Japan: deel 3

Het Okinoshima eiland – op 60 km van het eiland Kyushu is een zeer bijzondere en mysterieuze plaats. Het wordt binnen het shintoïsme beschouwd als een kami, een soort god. Dit heilige eiland mag alleen betreden worden door shinto-priesters die er komen mediteren en het tegen indringers beschermen. Per jaar worden er slechts 200 bezoekers toegelaten – enkel mannen. Ze moeten zich eerst volgens bepaalde rituelen reinigen in de omringende zee.

Aan dit eiland zijn meer dan 80.000 objecten geofferd – gaande van parels en Perzisch glas, tot gouden ringen en spiegels. Al deze objecten behoren tot de lijst van nationale schatten van Japan.

Werelderfgoed in Japan: deel 4

Het nationale park van Shiretoko bevindt zich op het oostenlijke punt van Hokkaido. Het is één van de meest afgelegen gebieden van het land en sommige stukken zijn alleen te voet op per boot bereikbaar. De Ainu, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied noemden het dan ook het ‘einde van de wereld’.

Je vindt er ongerepte natuur en een zeer rijke bio-diversiteit. Mooie watervallen, dichtbegroeide bossen, meren, enz. De kans is trouwens groot dat je hier een bruine beer tegen het lijf loopt, want nergens in Japan zitten meer bruine beren dan in Shiretoko.

Werelderfgoed in Japan: deel 5

Nog voor Tokyo en Kyoto was Nara de Japanse hoofdstad. Nu prijken 8 van haar bezienswaardigheden op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Een wandeling door het park van Nara zal zeker een onvergetelijke indruk nalaten. Hier lopen honderden herten rond, die boodschappers van de goden zouden zijn. Je vind er ook de Todai-ji, het grootste houten gebouw ter wereld, met binnenin een groot bronzen Boeddha-beeld.
Dieper in het bos vind je het schrijn van Kasuga Taisha dat omringd is door honderden of zelf duizenden lantarens, die 2 keer per jaar worden aangestoken. Volgens shinto-traditie wordt de tempel om de 20 jaar afgebroken en opnieuw gebouwd.

Werelderfgoed in Japan: deel 6

De Japanse havenstad Hiroshima is helaas wereldberoemd geworden door de eerste atoombom die hier viel. Nu vinden we er het pakkende Park van de Vrede en een interessant museum. Vanuit Hiroshima reis je ook gemakkelijk naar Miyajima. Op dit eiland in de Japanse Binnenzee vind je het schrijn van Itsukushima. Voor dit schrijn staat in het water een grote rode torii-poort. Ook het schrijn zelf is boven het water gebouwd. Vroeger geloofde men dat de grond van dit eiland zo heilig was, dan men alleen per boot tot aan het schrijn mocht komen.

Werelderfgoed in Japan: deel 7

Het enige gebouw in het Verre Oosten van Le Corbusier, bevindt zich in Tokyo, meerbepaald in de buurt Ueno: the National Museum of Western Art. Sinds 2016 is het opgenomen op de lijst van werelderfgoed.

In dit moderne ontwerp uit 1959 wordt een omvangrijke collectie Westerse kunst tentoongesteld – gaande van de renaissance tot de 20e eeuw – met oa werken van Rubens, Breughel, Picasso en Pollock.

Werelderfgoed in Japan: deel 8

Zo’n 40 km ten zuiden van Kyushu bevindt zich in subtropische waters het eiland Yakushima. Terwijl het hier in zomer erg warm kan zijn, vind je er in de winter besneeuwde bergtoppen. Weg van de grote steden kan je hier trektochten maken langs watervallen, hoge ceders, warmwaterbronnen, regenwoud en wortels van bomen die begroeid zijn met mos.

Werelderfgoed in Japan: deel 9

Eén van de oudste en nog orignele kastelen van Japan bevindt zich in Himeji. Volgens velen is het zelfs het mooiste kasteel van Japan en diende het ook als inspiratie om een aantal andere kastelen in Japan te bouwen. Omwille van de witte buitenmuren kreeg het als bijnaam het kasteel van de witte reiger. Wat het kasteel ook bijzonder maakt, is het doolhof in en rond het kasteel dat de indringers moest tegenhouden.

Het mooiste plaatje maak je er wellicht in de lente, wanneer de omringende kerselaars in bloei staan…

 

Werelderfgoed in Japan: deel 10

Okinawa, op zo’n 3 uur vliegen van Tokyo, is vooral bekend voor zijn tropische stranden, maar het heeft ook 9 sites die door de Unesco zijn beschermd. Okinawa werd van de 14e tot de 18e eeuw bestuurd door het koninkrijk Ryukyu. Deze cultuur dreef handel met de nabijgelegen landen, maar het had ook zijn eigen tradities, bouwstijl en zelfs zijn eigen taal. Uit die periode zijn er dan ook een paar mooie  kastelen, tuinen en ook een belangrijk schrijn.

Amazing Trains

'Aside'

Amazing Trains in Japan: deel 1

Velen beschouwen het als 1 van de hoogtepunten in Japan om met de trein te reizen – niet alleen omdat ze bijzonder stipt zijn, maar ook omdat ze er vaak heel futuristisch uitzien. De bekendste is de shinkansen, de Japanse kogeltrein. De shinkansen is echter niet zo jong meer als hij er uitziet. Hij werd ontwikkeld voor de Olympische Spelen van Tokyo in 1964. De huidige versie haalt snelheden tot 320 km per uur, en er is nog een snellere versie in ontwikkeling. Het uitgestrekte netwerk van de shinkansen verbindt Kagoshima in het zuiden van Japan met Hakodate helemaal in het noorden.

Lees verder