Amazing Myanmar 2018 – 2019

 

Amazing Myanmar

29.11 – 16.12.2018

  

07.02 – 24.02.2019

Tot voor kort was MYANMAR voornamelijk gekend als  een  mysterieus Boeddhistisch Land , weinig toegankelijk omwille van de politieke situatie. Langzaamaan evolueert  het land naar een meer open maatschappij  en kunnen we nu  kennis maken  met de  eeuwenoude  kunstschatten en  ongemeen  rijke cultuur.  Al meer dan 20 jaar organiseren wij reizen naar Myanmar en volgen wij er de ontwikkelingen op de voet.  

Naast onze Nederlandstalig begeleide  groepsreizen bieden wij ook bijzondere  reizen op maat aan om het ”Gouden  Land”  te ontdekken .

DAG 1: BRUSSEL – BANGKOK – YANGON

Samenkomst in de luchthaven vanaf 10u30 aan het grote bord met de vertrekken in de vertrekhall van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Bangkok  met Thai International – uitstekende service . Vertrek uit Brussel om 13u10

DAG 2:   YANGON + CITY TOUR

Aankomst in Bangkok om 06.15  en aansluitende vlucht naar YANGON om 08u00 en aankomst in Yangon om 08u45.  Verwelkoming door onze lokale reisleiding. We rijden dadelijk naar ons hotel, waar we ons wat kunnen verfrissen voor we op ontdekking gaan in de vroegere hoofdstad van Birma.. We gaan nu op verkenning door de groene grootstad, met haar koloniale charme en gelegen aan de Yangon Rivier.  Het is even aanpassen aan het tijdsverschil en de temperatuur en daarom houden we het onze eerste dag toch wat rustig. Tijdens onze rit rijden we langs brede boulevards waar een gezellige drukte heerst, we zien dat Yangon nog  tal van parken en meren telt.   De Britse architectuur uit de 19de eeuw, gemengd met Boeddhistische, Islamitische, Christelijke en Hindoeïstische elementen is alom aanwezig. Deze stad op 30 km van de Andamaanse Zee is met geen andere Aziatische stad te vergelijken.   De prachtige Shwedagon Pagode domineert de horizon, exotische taferelen bepalen het straatbeeld. We maken een wandeling in het oude koloniale stadsdeel rond de Sule Pagode en het Park van de Onafhankelijkheid.  Het wordt tevens een eerste  kennismaking met overal aanwezige en ontwapenende glimlach van de lokale bevolking. We bezoeken de Bothataung Tempel , een ideale inleiding tot het zeer eigen Birmaanse Boeddhisme. Na het middagmaal is het tijd om onze kamers op te zoeken in het hotel en wat te rusten. Vanavond gaan we nog kennis maken me(t de Birmaanse keuken en daarna snel naar bed.

Overnachting in het schitterende  ROSE GARDEN HOTEL****.

DAG  3:  BAGO & HPA AN

We starten de dag met een bijzonder rijkelijk en uitgebreid ontbijtbuffet. Vervolgens vertrekken we naar Bago.  Bago is de vroegere hoofdstad van het belangrijke Mon Koninkrijk. Eén der belangrijkste koningen was Binnya U  hij wist grote delen van Siam en van Neder Myanmar te verenigen, hij maakte van Bago de hoofdstad van dit enorm uitgestrekte land. Tijdens onze rit maken we een fotostop in Htaukyan waar een groot Brits oorlogskerkhof ligt, getuige van de gruwel van de Oorlog welke zich ook hier afspeelde.  Van ver buiten de stad Bago zien we de gouden Shwemawdaw Pagode, die nog hoger  is dan de Shwedagon in Yangon.  In Bago bezoeken we het gerestaureerde Kanbawza Thadi Paleis, in 1551 gebouwd door Koning Bayint Naung en een enorme liggende Boeddha. We rijden nu de Mon Staat binnen. De Mon staat is de topproducent van rubber. De streek welke we doorkruisen telt enorme rubberplantages. Na enige tijd bereiken we de historische stad Thaton. Ooit regeerde hier een belangrijke Mon Koning welke in het bezit was van de heilige Tripatika boeken. Zijn weigering om deze boeken over te maken aan de koning van Bagan leidde tot de vernieling van de stad.. Thaton bleef achter met een paar typische Mon tempels – we voorzien  hier morgen een bezoek en een fotostop.  We zijn nu erg dicht bij de hoofdstad van de Kayin Staat;  Pha’An. We trachten getuige te zijn van de zonsondergang aan de Tempel aan de Salween rivier.

Overnachting in de luxe Hpa An lodge.

 gouden rots

 DAG 4: HPA AN – KYAIKTHYO

Na het ontbijt bezoeken we Hpa An en omgeving. Deze streek is ongewoon mooi en pittoresk. Niet zo heel erg lang geleden werd hier nog erg gevochten tussen de Karen rebellen en het Birmaanse leger. Nu is alles erg rustig en kunnen we genieten van het bijzonder mooie natuurschoon, haar karststenen heuvels en bergen, haar groene rijstvelden,allesgelegen aan de machtige Salween Rivier. We bezoeken de stad met als bezienswaardigheid de Kyaukkalat  rots en tempel. De grotten van Sadat. Het Lumpini Park aan de Zwekabin berg.  Na het middagmaal rijden we naar KYAIKTHYO. Onderweg houden wse halt aan een rubberplantage  en krijgen we uitleg over het ganse proces van de rubber-winning. Vanavond logeren we in het Kin Pun basiskamp. Morgen staat de tocht naar de Gouden Rots op het programma. Avondmaal en  overnachting in het mooie  Eternity Resort Hotel.

 DAG 5: KYAIKTHYO  – YANGON          

Vroeg ontbijt en start van onze avontuurlijke tocht. Met een truck rijden we tussen de Birmaanse bedevaarders naar het Heiligdom van de Gouden Rots. Na een rit van 45 minuten door een groen heuvellandschap bereiken we het platform waar de Gouden rots gelegen is. Als we boven komen, is het nog een korte wandeling naar de Rots die gelegen is op de richel van een heuveltop. Bij deze rots bevindt zich een relikwie van Boeddha. Er hangt hier een bijzondere sfeer. Dag en nacht wordt hier gebeden en geofferd. Na ons uitgebreid bezoek brengt de vrachtwagen ons terug naar het basiskamp. Na het middagmaal keren we langzaam terug naar Yangon – vroeg middagwaar we verwacht worden voor de overnachting in Hotel Myanmar Life nabij de luchthaven gelegen.  Onderweg kunnen we nog een bezoek brengen in Bago. Morgen wacht er een Wereldwonder!

DAG 6:  YANGON – BAGAN

We nemen vandaag een binnenlandse vlucht naar Bagan.  In Bagan vinden we één van de meest opmerkelijke archeologische bezienswaardigheden in Azië. Verspreid over 40 km2 staan hier duizenden stoepa’s en tempels. De magie van Bagan heeft bezoekers gedurende 1000 jaar naar Myanmar aangetrokken. Dit was vanaf 1057 het centrum van een glorieus koninkrijk, totdat de stad in 1287 door de Mongolen van Kublai Khan werd veroverd. Oude gebouwen bezaaien het landschap zo ver als het oog reikt. Bedenk dat alleen belangrijke religieuze gebouwen in steen werden opgetrokken. De bevolking vond onderdak in houten huizen of hutten die de tand des tijd niet hebben doorstaan. Het is ook het centrum van een uitgebreide lakwerkindustrie. Overnachting in Hotel UMBRA Bagan.

Bagan

DAG 7:  CITY TOUR BAGAN

Na de recente aardbeving zijn een twintigtal tempels gesloten voor de bezoekers. Gelukkig blijven er nog voldoende andere over.Vandaag brengen we een uitgebreid bezoek aan deze fascinerende site. We bezoeken een drietal van de meest indrukwekkende tempels, waaronder zeker de Ananda Tempel welke model staat voor de beste architectuur. We maken een rit per paardenkoets tussen de verschillende tempels en ondergaan de mystieke uitstraling van deze bijzondere omgeving. Vanaf één der weinig toegankelijk tempelterrassen genieten wij van het uitzicht over deze indrukwekkende site. Nog een bezoek aan een lakwerkcentrum en vervolgens keren we terug naar het hotel. Overnachting in Bagan.

DAG 8: MOUNT POPA

We rijden vanuit Bagan naar  de Mount Popa (1500m.). Deze berg op 50 km van Bagan zou de kegel zijn van een vulkaan die 250.000 jaar geleden actief was. De vulkanische as maakt de omgeving uitermate vruchtbaar. Popa, ‘Sanskriet voor ‘bloem’, is het centrum van de verering van ‘nats’, de 37 Birmese geesten. De Mount Popa wordt ook de ‘Olympus’ van Myanmar genoemd. Terug in Bagan maken we een boottocht om te genieten van een prachtige zonsondergang. Overnachting in Bagan.

 DAG 9:  BAGAN – MONYWA

Vanuit Bagan vertrekken we per autocar naar Pakkoku.  In Pakkoku zullen we lunchen om vervolgens verder te rijden richting Monywa.  De streek waar we door rijden telt een bijzonder grote Letpadaung is een arme landbouwstreek welke in het nieuws kwam toen er in 2011 gestart werd met een enorme open lucht kopermijn, uitgebaat door de Chinezen. Er kwam massaal  verzet van de kleine landbouwers in de streek en de jonge vrouw die het verzet leidde groeide uit tot een Nationale heldin. Tijdens deze rit bezoeken we het unieke grottencomplex van Poh Win Daung en Shwe-ba-daung .

Aan de overzijde van de Chindwinn rivier werden door de gelovigen uit de streek in de zandstenen heuvels  talloze grotten uitgehakt – sommigen klein anderen erg groot. De oudste grotten dateren  uit de 9e eeuw.  Na ons bezoek rijden we over de rivier naar ons mooi gelegen Win Unity Hotel.

DAG 10: MONYWA – MANDALAY

Na het ontbijt wacht ons een nieuw wereldwonder waar we met open mond zullen naar  staan kijken: De Borobudur van Myanmar. De Mohnyin Thambuddhei ¨Paya , een boeddhistische tempel met een enorme stupa. In deze tempel vinden we ongeveer 500.000 boeddha beeldjes. Op korte afstand bevinden we ons dan nabij een 129 meter hoge staande Boeddha en en 90meter lange liggende Boeddha. En nog is het niet gedaan want hier is ook een park met 1000enden Boeddha beelden in kleine en grote maten en dagelijks worden er door vooral Aziatische bedevaarders nieuwe beelden aangevoerd. . Het is echt even  ‘slikken’. We rijden nu verder naar Mandalay.

Net voor we  Sagaing bereiken brengen we een kort bezoek aan de  Kaungmudaw pagode, een gigantische Stupa. Soms helwit soms goudgeel geverfd. rijden naar het nabij gelegen Sagaing, met Sagaing heuvel, bezaaid met meer dan 500 kloosters en pagodes. We rijden nu naar de U Ponnya tempel, een grottentempel met een mooi zicht op de omgeving. In Sagaing vinden we wel 400 kloosters en een Boeddhistische Universiteit. Volgens de overlevering zou  Siddharta Gautama hier als dier hebben verbleven tijdens één van zijn vele reïncarnaties. Via de Sagaing brug bereiken we Mandalay en ons mooie Ayrawaddy River view Hotel. Vanaf het terras genieten we niet enkel van het mooie uitzicht maar kunnen we ook genieten van de happy hour.

DAG 11: MANDALAY

Mandalay is cultureel en economisch de belangrijkste en meest Birmese stad van het land. We brengen een bezoek aan een deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De stad en het centraal gelegen koninklijk paleis, omringd door een slotgracht, liggen aan de voet van de imposante Mandalay heuvel. De stad heeft een zeer modern stratenplan en men merkt    aan de talrijke winkels hotels en banken dat de groeiende handel met China  hier voor extra rijkdom heeft gezorgd.   Mandalay ligt aan de oever van de Ayeyarwaddy rivier en heeft echt wel veel te bieden. We bezoeken de Mahamuni tempel met het miraculeuze Boeddha beeld, het prachtige Shwenandaw Klooster met het schitterende houtsnijwerk.   Wat verder bevindt zich de imposante  Kuthodaw Pagode. Rond de gouden stoepa staan in totaal 729 hagelwitte paviljoenen die elk een marmeren tablet bevatten dat langs beide zijden is volgeschreven met de volledige tekst van de Pali Kanon. Het wordt dan ook niet voor niets het grootste boek van de Wereld genoemd.  Ook het Koninklijk Paleis waar de 2 laatste koningen van Myanmar woonden, staat op het programma. Na hun val werd het Paleis tijdens de 2de wereldoorlog totaal vernield door bombardementen van de geallieerden. Nu heeft men het Paleis weer opgebouwd- maar nu in beton- niet erg verfijnd maar het geeft ons wel een idee  over de rijkdom en macht van de Birmaanse Koningen.

DAG 12: MINGUN

Ontbijtbuffet en opnieuw wacht ons een bijzonder leuke dag!  Vandaag varen we met een privé-boot naar het kleine plaatsje Mingun,  gelegen aan de oever van de rivier, op een uurtje stroomopwaarts varen van Mandalay . Onder impuls van Koning Bodawpaya werd hier gestart met de bouw van wat ooit de hoogste en indrukwekkendste stoepa van de Wereld zou worden, 150m hoog en gebouwd door duizenden slaven en krijgsgevangenen. Helaas geraakte het geld op maar bovendien zorgde een zware aardbeving ervoor dat er een abrupt einde kwam aan de werken. We vinder in Mingun ook nog de grootste, nog luidende klok van de wereld. Wat verder bezoeken we de erg mooie witte Hsinbyume Pagode, door de kleinzoon van Koning Bodawpaya gebouwd als geschenk voor zijn vrouw.

We varen nu de rivier af tot in  Ava, ook bekend als Inwa.                                                        Aangekomen in Ava wachten de paardenkoetsjes ons op voor een hobbelige rit naar de  ruïnes van deze oude Koninklijke hoofdstad: De 27 meter hoge en ook scheve wachttoren van het voormalige Koninklijke Paleis is niet meer toegankelijk ; we bezoeken wel het  Bagaya klooster, een prachtig teak- houten  klooster met enorme kaarsrechte pilaren en met een kloosterschooltje. Nadien gaan we naar Amayapura ten zuiden van Mandalay, de naam staat voor ‘stad van de onsterfelijkheid’. Deze plaats is bekend om zijn 2 eeuwen oude U Bein’s brug. De teakhouten brug is 1200 m. lang en gebogen om aan storm en golven te weerstaan. Na de moesson overspant de brug het Taungthaman meer en in de droge zomertijd vinden we hier akkers. U-Bein was de burgemeester van Amayapura. Hij gebruikte het teakhout van het verlaten paleis van Inwa voor de bouw van de grootste teakhouten brug ter wereld. Overnachting in Mandalay. We zijn hier voor de zonsondergang al wordt het er zeer druk.

DAG 13:  MANDALAY – INLE MEER

Ontbijt en vertrek naar de luchthaven van Mandalay  waar we het vliegtuig nemen richting  Heho. Na aankomst rijden we door naar Taunggyi – de hoofdstad van de SHAN staat.  We nemen een Shan gidse aan boord van de car en we rijden door naar het enig mooie KAKKU tempel complex. Een droom voor de fotografen. Om er te geraken  rijden door een landbouwstreek met tal van kleine dorpjes. Anders dan de traditionele longyi van de Birmanen dragen de mannen hier wel de broek, maar dan een met een erg laag kruis. Aangekomen op de site gaanwe eerst lunchen.  Kakku is een droom voor fotografen. We wandelen tussen honderden stupa’s – oud en recent! De omgeving is bijzonder rustig en landelijk. Na het bezoek gaat de rit langs een nieuwe weg naar Nyaung Shwe, de hoofd- en marktplaats nabij het Meer. Hier zullen we ons naar de aanlegsteiger  begeven waar wij aan boord gaan van een snelle longtail boot. Via een rivier-kanaal bereiken we het Inle meer, van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Het ligt 875 meter boven de zeespiegel en is 22 bij 11 km groot. Rondom het meer vinden we 17 dorpjes, doorgaans gebouwd op palen. De vissers zijn beroemd vanwege hun vreemde manier van roeien, het zijn namelijk been-roeiers.         Dit waterrijk gebied heeft ook een rijk vogelleven en is sinds 1985 beschermd. Op het meer worden talloze groenten en bloemen geteeld op de unieke drijvende tuinen.  Wij logeren in het mooi gelegen Inle Resort and Spa Hotel.

1R1P

DAG 14:  INLE MEER

Vandaag besteden we de ganse dag aan bezoeken op en rond het meer. Het wordt een dag vol natuurschoon, de fauna en de flora van deze omgeving en de bedrijvigheid van de Intha’s zullen ons vol bewondering doen genieten ! We zien ook hun aparte manier van roeien, de beenroeitechniek. Zij hebben hun armen dan vrij om rechtopstaand te vissen.                                                                              We varen ook langs de drijvende tuinen – de groenten en bloemen die hier geteeld worden vinden we terug op de markten van de grote steden.  We vinden ook veel ambachten. We bezoeken een bijzonder grote weverij. Tientallen vrouwen werken er aan enorme weefgetouwen.De dure specialiteit van het M eer zijn sjaals gemaakt van de vezels van de lotusplant!  Hier gaan we ook de cheroot sigaren zien maken. Alles op erg simpele manier en met de hand en zonder machines. We gaan langs bij de smid  en we bezoeken ook een plaats waar zilver wordt bewerkt. Op sommige plaatsen zien we  Padoung – of Giraffennek -vrouwen.

De miraculeuze Boeddhabeeldjes in de voornaamste tempel worden bezocht  en we varen ook naar het ‘kattenklooster’ – de poezen die vroeger door de monniken werden getraind om door hoepels te springen zijn nu werkloos gemaakt door regels die het verbieden. We zien hen nog maar deze plaats is vooral belangrijk om de grote verzameling ‘tabernakels’ afkomstig van vele tempels uit de omgeving. Middagmaal vandaag bij de Golden Kite wqant dit is de enige plaats waar ze als dessert pannenkoeken hebben met Belgische chocolade.

DAG 15: INLE MEER                                                                    

Vandaag brengen we in de voormiddag een bezoek aan een wijnbouwbedrijf waar ze in ideale omstandigheden een zeer aanvaardbare wijn produceren. We gaan hier lunchen in een prachtige omgeving  met zicht op het Meer. Deze namiddag varen we dan naar Indein.

Om Indein te bereiken varen we langs een mooi kanaal tot aan het gezellige dorp waar we een wandeling maken door een bamboebos en zo de top van een heuvel bereiken met tal van zeer oude en deels vervallen pagoda’s in alle maten. Via de overdekte trap dalen we terug af naar het dorpje waar onze boten op ons wachten. Onderweg staan er tal van stalletjes met souvenirs.

Afscheidsdiner  en overnachting in ons  hotel.

Dag 16: HEHO – YANGON – BANGKOK

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Heho voor de terugvlucht naar Yangon. Wij bereiken Yangon rond 11uur30. Net op tijd om te gaan middagmalen. Na dit laatste  middagmaal  bezoeken we het hoogtepunt van onze reis = de gouden SHWEDAGON tempel. We voorzien een paar dagkamers waar we ons wat kunnen opfrissen en onze reiskleren kunnen aandoen. Vervolgens rijden we  naar de luchthaven waar we rond 17uur worden verwacht en er zullen inschepen voor onze terugvlucht naar Bangkok en Brussel. Vertrek om 19u50 naar Bangkok met aankomst om 21u45

Dag 17:  BANGKOK ­- BRUSSEL

We vertrekken uit Bangkok om 00.30 uur en bereiken Brussel – plaatselijke tijd omstreeks 07u00

EINDE VAN EEN BIJZONDERE COMFORTABELE  RONDREIS

REISVOORWAARDEN  

 Prijs per persoon in 2-persoonskamer 3.430€

                                   Toeslag single 650€

Op basis van 10-16 deelnemers

Toeslag Kerst- Nieuwjaar op aanvraag

 

In de prijs begrepen:

De internationale vluchten van Brussel tot Yangon en terug met THAI.
Het verblijf in de vermelde hotels allen goede middenklasse hotels (3-4sterren) – op basis van kamer met ontbijt.
De maaltijden vanaf het middagmaal van dag 2 tot en met het avondmaal van dag 16.
De verplaatsingen per autocar/airco – per vlucht – per boot..
De inkomgelden voorzien in het programma.
De fooienpot – fooien aan chauffeurs – gidsen en bijrijders.
De diensten van een ervaren Vlaamse REISLEIDER.
Een info vergadering en reisdocumenten met reisgids.

 

Niet in de prijs begrepen:

Visumkosten – dient online te gebeuren. kostprijs 50USD
Persoonlijke uitgaven: drank aan tafel… Reisverzekering: uw MUTAS kaart van uw verzekering komt niet meer tussen in geval van ziekte of ongeval. Het is belangrijk en zelfs verplicht om een erkende reisverzekering te hebben.                                                Raadpleeg uw makelaar – wij kunnen u helpen met de uitstekende reisverzekering van Touring

Annulatieverzekering: indien u geen jaarabonnement of reisverzekering hebt via de credit card kunnen wij u een voorstel doen