Amazing Bhutan

Programma

In Bhutan zijn er tal van mogelijkheden – korte of lange routes, in standaardhotels of in grote luxe,enz. Hieronder vind je een mogelijke route. Contacteer ons voor een route aangepast aan uw wensen.

Bhutan

Dag 1

Afhankelijk van de gekozen vliegtuigmaatschappij komen je meestal rond middernacht of heel vroege ochtend toe in Delhi. Mogelijk verblijf je in een hotel dicht bij de luchthaven.

Dag 2

Je kan opteren voor een vlucht naar Paro met Druk Air, Bhutans nationale vliegtuigmaatschappij. Deze vlucht is indrukwekkend. Het vliegtuig scheert rakelinks over de Himalayatoppen om de dan Paro vallei in te duiken. Je zal de Paro dzong op de heuvel aan de Paro Chu (rivier) voor je zien opduiken. Erboven staat de oude wachttoren, nu het nationale museum. De goed getrainde piloten zorgen steeds voor een veilige landing.

Onze Bokar Tours gids en chauffeur staan reeds te popelen om je hartelijk te ontvangen.

Alternatief is om via een binnenlandse Indische vlucht tot in Bagdogra te vliegen en met een taxi verder tot aan de grens met Bhutan te reizen.

Overnachting in hotel te Paro

Dag 3

Je wandelt naar de ruine Drukyel dzong, prachtige gelegen op een heuvel. Vanop deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de rijstvelden. De hoofdtempel is reeds gerestaureerd en is een maagdelijke witte verschijning. Het dorp zelf is ook de moeite waard.

Niet ver van Paro stad staat het klooster “Kyichu Lhakhang” dat werd gebouwd door de Tibetaanse koning Songtshen Gampo op de linkervoet van een verraderlijke boze geest en dateert van 659 n.Chr.  Het is één van de oudste kloosters van Bhutan.

Na de lunch maak je een mooie wandeling naar de oude wachttoren Ta dzong waar nu het museum is gevestigd. Ook hier weer is het panorama over Paro stad en de rijstvelden heel mooi.

Als kers op de taart ontdekt je nog de geheimen van de indrukwekkende Paro dzong (burcht). De wandeling brengt je terug naar Paro stad waar je het Bhutaanse stadsleven gade slaan en misschien al getuige bent van een boogschietwedstrijd.

Dag 4 (Paro – HAA vallei)

Vandaag rijd je naar de HAA vallei die nog maar sinds 2002 geopend werd voor bezoekers. Onderweg zie je aan de overkant van de Paro chu rivier het mooi gelegen Tachogang lhakhang. Het werd in de 15de eeuw gebouwd door de grote bruggenbouwer en Poeët – Yogi Thangtong Gyalpo(1385-1464). Een volgende stop is bij de Chelele pass waar je tussen de honderden gebedsvlaggetjes het wandelpad zoekt dat je in iets meer dan een uurtje tot bij een nonnenklooster brengt. Het klooster ligt dicht bij een rotsflank.

Dan gaat het verder naar de HAA vallei waar nog vele authentieke huizen staan. Enkele belangrijke tempels vragen je aandacht en dan ontdek je al wandelend enkele mooie, wat verder gelegen dorpjes. De gastvrije bevolking zal je al vlug uitnodigen op een kopje thee.

Overnachting in hotel/homestay te HAA

haa vallei

Dag 5 (HAA vallei – Lobesa)

Bhutan is gekend voor zijn slechte en moeilijk bereidbare wegen. De weg van Thimphu naar Lobesa is hierop een uitzondering. Een goede 2 vaksbaan brengt ons via Thimpu naar Lobesa.

Wanneer de HAA vallei in de ochtend terug tot leven komt kijk je al uit naar de volgende bezoeken. In Chuzom rijd je bij de samenvloeiing van de Paro Chu (river) and the Wang Chu over de brug en zie je aan de overkant 3 kleine stupa’s, elk met een andere architectuur.

Bij het binnenrijden van Thimphu vallen de vele nieuwbouw appartementen op. Al hoewel nog steeds de kleinste hoofdstad van de wereld is Thimphu de laatste jaren enorm gegroeid. Het nieuwe Buddha Dordenma standbeeld is met z’n 51m hoogte één van de grootste beelden in de wereld. Het panorama over Thimphu is adembenemend. Thimphu zelf heeft niet veel te bieden, uitgezonderd enkele musea.

Een uurtje voorbij Thimphu kom je bij de Dochula pass en maak je een koffiestop bij het 108 tellende stupa’s monument “Druk Wangyal Chortens”, bebouwd in opdracht van  Ashi Dorji Wangmo Wangchuk, de Koningin moeder. Hier vlakbij staat het Druk Wangyal Lhakhang, gebouwd ter ere van Jigme Singye Wangchuck, vierde koning van Bhutan en is zeer rijkelijk versierd.

Het hotel ligt in Lobesa, niet ver van Punakha. Het is gezellig vertoeven op het terras met uitzicht op de vallei.

Overnachting in hotel te Lobesa/Punakha

Dag 6 (Punakha – Trongsa)

Je houdt halt bij Chendipji Chorten, een stupa gebouwd in de stijl van de grote Bodhanath Chorten van Nepal.

Als het weer mee zit zie je vanop de Pelela pass (3300m) in de verte de Jomolhari, Kangbum en Jichu Drakey Himalaya toppen.

Het hotel in Trongsa is tegen een helling aangebouwd met prachtig uitzicht op de dzong en wachttoren.

Afhankelijk van de toestand van de weg kan je een korte wandeling inlassen.

Overnachting in hotel te Trongsa

Dag 7 (Trongsa – Bumthang)

De wachttoren (Ta dzong, 1652) met uitzicht op de dzong is volledig gerestoreerd en herbergt nu een uitstekend museum. De vijf verdiepingen stellen de boeddhistische kunst en koninklijke memorabilia van de Trongsa dzong tentoon.

Trongsa dzong is de grootste dzong van Bhutan en ligt op een uitloper met uitzicht op de kloof. Tijdens de zomermaanden verhuist de kloostergemeenschap vaak naar het Kurje Klooster in de Bumthang Vallei.

Voorbij de Yotong La pas (3425 m) kom je in de valleien van Bumthang en de bekende “yatha-weaving regio.

 En-route naar de yathra het weven van textiel met de hand weefgetouw, waar de yathras zijn ontworpen met patronen die uniek zijn voor Bumthang, en kan je zelfs kijken naar een aantal van de wevers op hun weefgetouwen. De meeste dagen kan je ook zien hoe de vrouwen bezig zijn met het weven en plantaardige sterven de wol die ze gebruiken voor het maken van de Yathra. (Yathra is de naam voor de lokaal geproduceerde hand geweven doeken)

Overnachting in hotel te Bumthang

images

Dag 8 (Bumthang)

De Bumthang vallei bestaat uit vier valleien – Chumey, Choekhor, Tang en Ura met hoogtes variërend van 2600 m tot 4000 m. Deze valleien zijn de thuisbasis van vele prominente boeddhistische tempels en kloosters.

Je bezoekt zeker de Jakar dzong (1646). Enkele andere belangrijke kloosters zijn : Jampa Lhakhang, één van de oudste kloosters in Bhutan, gaat terug tot in de 7de eeuw bij de introductie van het Boeddhisme in Bhutan. Kujey Lhakhang werd gebouwd in 1652 en is één van de meest heilige plaatsen. Hier heeft Guru Rinpoche zijn afdruk in de grot achtergelaten tijdens zijn meditaties in de 8ste eeuw.

Overnachting in hotel te Bumthang

Dag 9 (Bumthang)

Een mooie dagexcursie gaat eerst naar het “Burning lake” en dan verder naar de Tang vallei (één van de 4 Bumthang valleien). Hier maak je een mooie wandeling naar het privé museum Ugyen Choeling Palace. Het indrukwekkende gebouw herbergt een aantal kunstvoorwerpen. In de late namiddag rijd je terug naar Bumthang.

Dag 10 (Bumthang – Gangtey)

Je verlaat de Bumthang vallei en rijd naar de gletsjer vallei van Phobjikha. Deze vallei wordt in de wintermaanden bevolkt door grote groepen zwartnek kraanvogels. De vallei heeft ook een zeer interessante Nyingmapa klooster dateert uit de 17e eeuw.

Eenmaal in Gangtey kan je een korte wandeling maken.

Overnachting in hotel te Gangtey

gangtey

Dag 11 (Gangtey – Punakha)

In de voormaddag is er tijd voorzien om nog een mooie wandeling te maken. Dan rijd je terug naar Panakha waar je in een mooi hotel verblijft.

 Overnachting in hotel te Punakha

 Dag 12 (Punakha  – Thimphu)

Na het ontbijt staat een volgend hoogtepunt van onze reis op het programma, een bezoek aan de dzong van Punakha, gebouwd in 1637 en gelegen aan de samenvloeiing van de Mo (vrouw) Chu and Pho (man) Chu. Het is één van de mooiste gebouwen van het land en is de winterresidentie van de Je Khenpo (hoofd van de Bhutaanse religie).

Hier niet ver vandaan ligt de Chimi Lhakhang. De kleine maar mooie Chimi Lhakhang werd gebouwd in 1499 door de 14de hoofd lama Ngawang Choegyel. Tot op de dag van vandaag is het een pelgrimsoord voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Waarom hier in dit klooster ? … Dat zal je gids met veel kleuren en geuren uitleggen!!

Via een korte wandeling (20min) door de rijstvelden en authentieke huizen bereik je deze tempel.

In de late namiddag is het tijd om terug te keren naar Thimphu.

 Overnachting in hotel te Paro

Dag 13 (Thimphu – Paro)

Afhankelijk van je interesses kan je nog enkele bezoeken maken in deze kleine hoofdstad. In het weekend is er de weekendmarkt, interessant om eens langs te lopen. Na de lunch rijd je door een mooie vallei terug naar Paro.

Overnachting in hotel te Paro

Dag 14

Je laatste volledige dag in Bhutan maar niet de minste. Vandaag bezoek je het Taktsang (Tiger’s Nest), gebouwd in 1692 door Desi Tenzin Rabgay.. Onnodig om nog te vermelden dat dit de belangrijkste pelgrimsplaats in Bhutan is.

Vanaf de parking neem je een goed onderhouden zig-zaggend pad omhoog. Afhankelijk van je fitheid doe je er 2 to 3 uur over om tot bij het klooster te geraken. Iedereen met een normale fitheid kan deze wandeling aan. Er is ook de mogelijkheid om met paarden naar boven te gaan.

De legende wil dat Guru Padmasambhava (Guru Rimpoche), de tantrische mysticus die het Boeddhisme in 747 na Christus naar Bhutan bracht, hier landde op de rug van een vliegende tijger. In de late namiddag is er nog tijd om de laatste souveniers te kopen of na te genieten bij een lekkere cappuccino met taart.

Dag 15

Ochtendvlucht naar Delhi/Bangkok/Mumbay/….. met aansluitende vlucht naar Brussel.

Dag 16

Aankomst Brussel in de ochtend