Amazing Trains

Amazing Trains in Japan: deel 1

Velen beschouwen het als 1 van de hoogtepunten in Japan om met de trein te reizen – niet alleen omdat ze bijzonder stipt zijn, maar ook omdat ze er vaak heel futuristisch uitzien. De bekendste is de shinkansen, de Japanse kogeltrein. De shinkansen is echter niet zo jong meer als hij er uitziet. Hij werd ontwikkeld voor de Olympische Spelen van Tokyo in 1964. De huidige versie haalt snelheden tot 320 km per uur, en er is nog een snellere versie in ontwikkeling. Het uitgestrekte netwerk van de shinkansen verbindt Kagoshima in het zuiden van Japan met Hakodate helemaal in het noorden.

Tijdens een reis naar Japan kunnen we voor u een rail pass regelen waarmee de meeste treinen van de maatschappij Japan Rail kan nemen.

Wist je dat er ook een speciale shinkansen rijdt? de Yellow Doctor. Deze trein is niet open voor het publiek. Hij rijdt maar eens om de tien dagen om de sporen te controleren.

Amazing Trains in Japan: deel 2

Een van de meest unieke treinritten die je in Japan kan maken, is wellicht met de Suite Shiki-Shima. Deze luxe-trein met 10 wagons heeft slechts 17 suites – met butlerservice – voor evenveel koppels beschikbaar. In de trein zijn er lounge-ruimtes, staat een met Michelin-sterren bekroonde kok aan het kookvuur, en is er een speciale wagon waar je in een modern interieur van de landschappen kan genieten. Niets is aan het toeval overgelaten – van speciaal uitgekozen porselein tot warmwaterbaden in cipressenhout. De trein maakt ritten van 2 tot 4 dagen die gaan van Tokyo tot Hokkaido.

Amazing Trains in Japan: deel 3

De speciale band tussen Nederland en Japan gaat eeuwen terug en leeft nog altijd verder. Bewijs daar van is het themapark Huis Ten Bosch op het zuidelijke eiland Kyushu. Daar werd een Nederlands stadje nagebouwd, tulpenvelden en molen inclusief. Om er te geraken neem je in Fukuoka een trein met dezelfde naam ‘Huis Ten Bosch’, in het Japans hausutenbosu uitgesproken. De trein is uiteraard oranje gekleurd en op de ramen staat het wapenschild van Nederland.

Amazing Trains in Japan: deel 4

De Sagano Scenic Railway, ook wel bekend als de Sagano Romantic Train is een rit van 7 km langs de Hozugawa rivier in Kyoto. De rit duurt slechts 25 minuten, maar zeker als je in de herfst in Kyoto bent, is ze een absolute aanrader. Het verbindt het landelijke Kameoka, via een beboste kloof met de buurt Arashiyama, die bekend is voor het bamboebos. Als de esdoorns hier geel, oranje en rood kleuren lijkt het wel alsof je door een sprookjeslandschap rijdt.

Amazing Trains in Japan: deel 5

In Japan zijn ze dol op Anime – en Pokemon werd zelfs wereldberoemd. In de regio Tohoku vinden fans zelfs een trein die aan dit figuurtje gewijd is – the Pokemon with you.  Deze trein kwam er een jaar nadat de regio getroffen was door de tsunami. De bedoeling was om de glimlach terug op het gezicht van de kinderen te toveren. En het heeft gewerkt en ondertussen een groot succes. De trein is  zowel aan de binnen -als de buitenkant geelgekleurd en alles staat in het teken van het gele figuurtje. De populairste wagon is wellicht diegene met de speelkamer…

Amazing Trains in Japan: deel 6

De Snow Monkey Express.

Verstopt in de bossen van Jigokudani vind je de Snow Monkeys. Deze wereldberoemde aapjes gaan in de koude maanden baden in de natuurlijke warmwaterbronnen. Een mooi schouwspel van de natuur, maar niet zo simpel om er te geraken. Vanuit Tokyo reis je eerst naar Nagano, van waar je verder reist naar Yudanaka. Hiervoor kan je een limited express trein, ook wel de Snow Monkey Express genoemd. Vervolgens neem je dan een lokale bus tot  aan de ingang van het Jigokudani Park en staat er nog een wandeling tot aan de warmwaterbron op het programma.

Amazing Trains in Japan: deel 7

De snelste kunstgallerij ter wereld kan je ervaren op de Genbi Shinkansen. In iedere wagon van deze kogeltrein wordt er werken van moderne kunstenaars tentoongesteld. Voor de kleinsten aan boord is er een speelruimte voorzien waar ze spelenderwijs kennismaken met moderne kunst. De trein doet een rit van 50 minuten tussen Niigata and Echigo-Yzuwa.

Amazing Trains in Japan: deel 8

Als je de caldera van Mt. Aso in Kyushu wil bezoeken, dan is het zeker een leuk idee om vanuit Kumamoto de Aso Boy te nemen. Als je aan boord gaat, wordt je verwelkomd door Kuro, de vrolijke mascotte. Aan boord zijn er kleurrijke stoelen, maar er is ook een wagon met speciale stoelen voor kinderen. Voor de allerkleinsten is er ook een houtenballenbad, terwijl er voor de volwassenen een speciale wagon is met panoramische vensters.

Amazing Trains in Japan: deel 9

Eén van de mooiste routes vind je op de Gono-lijn. De lokale Shirakami-treinen verbinden Akita met Aomori – 150 km met 43 stations ertussen. Het is geen snelle trein, maar het traject is prachtig. 80 km ervan loops langs de kust van de Zee van Japan en je rijdt door natuurgebieden zoals Shirahami Sanchi, die beschermd zijn door de UNESCO. Daar bovenop worden er aan boord activiteiten voorzien zoals traditioneel poppentheater, concerten met de shamisen en worden er oude verhalen uit de regio verteld.

Amazing Trains in Japan: deel 10

In dit laatste deel van Amazing Trains werpen we een blik in de toekomst. Het ongelofelijke netwerk van treinen in Japan blijft maar uitbreiden. In de komende jaren staan er nieuwe lijnen gepland, zodat de Shinkansen ook tot Nagasaki of dieper in Hokkaido zal gaan. En er worden volop testen uitgevoerd, oa met de Maglev, de magneetzweeftrein. Tijdens testen in Japan haalde die snelheden tot meer dan 600 km per uur, bijna dubbel zoveel als de kogeltreinen die nu in gebruik zijn. Het is de bedoeling dat tegen 2027 de Chuo Shinkansen rijdt tussen Tokyo en Nagoya met een topsnelheid van 505 km per uur.

Kan u maar niet genoeg krijgen van de Japanse treinen, bezoek dan zeker het Railway Museum in Saitama.