Amazing food in Japan

Amazing Food in Japan: deel 1

* waarschuwing: bij het lezen van deze reeks bestaat het risico dat je honger zal krijgen šŸ˜‰

Sushi is Ć©Ć©n van de populairste Japansen gerechten, maar de Japanse keuken heeft nog veel meer te bieden dan sushi alleen. We willen deze gevarieerde keuken deze maand dan ook graag in de kijker zetten. Wist je trouwens dat washoku, de traditionele Japanse keuken door de UNESCO werd uitgeroepen tot cultureel erfgoed?

Jarenlang bestond de Japanse keuken alleen uit groenten, rijst en vis. En die vis wordt dan graag rauw gegeten, wat we kennen als sashimi. De populairste is de sashimi van tonijn. Sashimi bestaat echter ook in andere vormen. In Sendai eten ze sashimi van rundsvlees en in Kumamoto staat er sashimi van paardenvlees op het menu.

Amazing Food in Japan: deel 2

Tokyo mag dan wel de stad met de meeste Michelinsterren ter wereld zijn, volgens velen is Kyoto de gastronomische hoofdstad van het land. Tokyo is de internationale metropool die zich aanpast aan de internationale trends, terwijl Kyoto vasthoudt aan de tradities. Je vindt hier dan ook nog vele restaurants die kaiseki ryori aanbieden.

Kaiseki ryori is een JapansĀ haute cuisine diner dat bestaat uit meerdere gangen en is een uitdrukking van het moment en de plaats. Het is de bedoeling een ervaring te creĆ«ren die verdergaat dan dat wat je eet. De keuze van bordjes, de presentatie op het bord, ingrediĆ«nten van het seizoen, de kleuren – niets wordt aan het toeval overgelaten.

Als buitenlander is het moeilijk om al de nuances en betekenissen te begrijpen – maar 1 ding is zeker. Kaiseiki Ryori is een streling voor het oog –Ā  en de tong!

Amazing Food in Japan: deel 3

Japanners zijn dol op Belgische chocolade – maar Japan zelf heeft ook heel wat zoetigheden. Een van de populairste snacks is wellicht Kit Kat – en is ook een typische souvenir. Van deze reep bestaan er naar schatting meer dan 400 varianten. Vaak zijn ze alleen verkrijgbaar in een bepaalde stad of regio en elk jaar komen er dan nog Limited Editions bij. Kit kat met groene thee-smaak, sake, rode bonen of meloenen uit Hokkaido. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Amazing Food in Japan: deel 4

Italiƫ heeft pizza en pasta, Japan heeft noedels. En die komen in verschillende smaken en formaten. Elk dorp of regio heeft zijn eigen specialiteiten, en in sommige eethuisjes zijn de noedels zo lekker dat men er uren voor in de rij wil staan.

Udon zijn dikke noedels op basis van tarwe die meestal in een bouillon van bonito-vlokken worden geserveerd. In de zomer is het typisch om somen te eten. Dit zijn koude noedels die worden gedipt in een sausje van gember, prei en sesamzaad.

Zeer populair zijn soba-noedels op basis van boekweit. In Morioka worden ze al 300 jaar lang geserveerd in typische kommetjes. Elk jaar is er de wanko soba wedstrijd, waarbij je wint als je de meeste kommetjes noedels krijgt opgeslurpt. Het record staat momenteel op 345 kommetjes.

Klaar om te beginnen trainen voor deze wedstrijd? In Morioka kan je voor zo’n 25 euro naar een wanko soba all you can eat-restaurant….Achteraf krijg je een certificaat van hoeveel kommetjes met noedels je gegeten hebt.

Amazing Food in Japan: deel 5

Matcha is het Japanse groene theepoeder dat wordt gebruikt in de theeceremonie. Bovendien zit een kopje matcha-thee boordevol antioxidanten en wordt het nu beschouwd als de superfood onder de superfoods!

Bij een eerste proeverij is de smaak vaak vrij bitter, veel toegankelijker zijn de talrijke desserten waarbij matcha als basis dient – gaande van matcha cheesecake en matcha wafels totĀ  matcha tiramisu en matcha-ijs, al dan niet geserveerd met mochi-rijstballen en een lekker zoete saus van azukibonen. Niet zeker of die desserten ook superfoods zijn, maar alleszins wel superlekker šŸ™‚

Amazing Food in Japan: deel 6

In het Westen onderscheiden we traditioneel 4 smaken: zoet, zuur, zout en bitter. Japanners voegen daar nog een 5de smaak aan toe – umami. Letterlijk betekent het heerlijk.

Deze smaak werd pas in 1908 ontdekt en komt sterk naar voor in de Japanse keuken en in het bijzonder in soja-saus, groene thee, kombu zeewier, gefermenteerde vissauzen en shiitake-paddenstoelen.

Interessant weetje. Volgens Japanse voedingsdeskundigen zou je door bij iedere maaltijd iets umami te eten, langer verzadigd zijn en heb je tussen de maaltijden minder behoefte aan zoet.

Umami klinkt misschien lekker gezondheid, maar in Aoyama, hartje Tokyo, kan je nu ook Umami hamburgers krijgen…

Amazing Food in Japan: deel 7

Toen Japan in de 19e eeuw zijn deuren terug opende voor de buitenwereld, ging er ook voor hen een nieuwe wereld open. Een van de invloeden uit het westen is om terug vlees aan hun menu toe te voegen.

Het bekendste vlees is wellicht het Wagyu beef, en dan in het bijzonder uit de regio Kobe – hoewel dat ook het Matsuzaka and Yonezawa Beef van zeer hoge kwaliteit is. Volgens geruchten worden de runderen gemasseerd met bier of sake, en wordt er klassieke muziek gespeeld om de dieren tot rust te brengen.
Het vlees wordt meestal geserveerd als shabu shabu (dungesneden vlees wordt samen met groenten in een bouillon bereid), sukiyaki (dungesneden vlees wordt bereid in een hot pot) of als steak in een teppanyaki-restaurant.

Amazing Food in Japan: deel 8

Shojin ryoriĀ  is de traditionele keuken van de Boeddhistische zen monniken in Japan. Hun principe is om te leven in harmonie met de natuur, en dat weerspiegelt zich ook in hun keuken: respect voor de natuur, gebruik van lokale producten en zo weinig mogelijk afval produceren. Het resultaat is een vegetarische of zelfs veganistische keuken die zeker niet saai is. Er wordt gekookt volgens de regel van 5 – elke maaltijd moet bestaan uit 5 kleurenĀ (groen, geel, rood, zwart en wit) en 5 smaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami). Heel mooi om naar te kijken, en ook verrassend lekker!

De beste plaatsen om het uit te proberen zijn de zen-tempels in Kyoto of tijdens een tempelverblijf in Koyasan.

Amazing Food in Japan: deel 9

Sumo is de nationale sport van Japan, en de worstelaars hebben er dan ook een heldenstatus. Een belangrijk deel van hun training bestaat erin om de juiste voeding te eten.
Chanko nabe is een typische sumo-maaltijd, die elke dag wordt geserveerd. Het is een proteĆÆnerijke stoofpot die bestaat uit Chinsese kool, shiitake, sojascheuten, en ook vis, kip en vlees die goed is voor zo’n 8000 calorieĆ«n. Na de maaltijd wordt er meestal een dutje van een paar uur gedaan.

Als je chanko nabe graag eens wil uitproberen, kan dat in Ryogoku. In deze buurt wonen en trainen de sumo-worstelaars en zijn er ook talrijke chanko nabe restaurants. Wellicht is Ć©Ć©n portie genoeg om er met twee of meerdere personen van te eten.

Amazing Food in Japan: deel 10

Okonomiyaki is een zeer populair gerecht in Japan. Het is een soort hartige pannenkoek die gevuld is met oa octopus, garnalen, varkensvlees, kool, gember, maar soms ook wasabi of kaas. dat nadien wordt afgewerkt met sausjes en katsuoboshi, een soort gedroogde tonijn. Ieder restaurant heeft een beetje zijn eigen recept – er wordt ook een verschil gemaakt om het op de manier van Hiroshima of van Osaka te eten. In beiden steden vindt je dan ook enorm veel restaurantjes die dit gerecht aanbieden, en het is beslist niet duur. Je kan het al eten voor minder dan 10 euro pp. In veel restaurants is er voor de klanten een teppanyaki-plaat per tafel. De klanten krijgen de ingrediĆ«nten vers op tafel en ze maken de okonomiyaki zelf klaar.