Borneo

 

Wonderful Borneo

Sarawak & Sabah

18-daagse reis 

 (bijna) vol pension

vanaf 3300 euro pp

Borneo

Laat je meevoeren over rivieren de dichte jungle in, op zoek naar de Orang-Oetan, neushoornvogels, dwergolifanten en neusapen. Op één reis zal je 2 van de grootste apensoorten zien. De neusaap komt enkel voor op Borneo, de Orang-Oetan  komt voor op Borneo en Sumatra en is met uitsterven bedreigd. Ga op bezoek in een traditionele longhouse bij de lokale Iban stam, de vroegere koppensnellers. Hun grootste gevaar nu is “Tuak”, hun zelfbereide rijstwijn, die reeds menig reiziger sterretjes liet zien. Vergeet ook niet de parelwitte stranden op de vele kleine eilandjes langs de kust.

Borneo is een ecologische weelde waar “Moeder Natuur” een absoluut meesterwerkje van heeft gemaakt!

B1

Reisprogramma     O (=ontbijt), M (=middagmaal), A (=avondmaal) 

DAG 1 Doha – Kuching

Samenkomst in de luchthaven voor de vlucht naar Doha met Qatar Airways (onder voorbehoud) met vertrek om 10.20u – uitstekende service. Aansluitend vlucht naar Kuching via Kuala Lumpur.

DAG 2  Kuching – Damai Beach

Aankomst  in Kuching om 11.15u. Transfer naar het mooie Damai Beach om te bekomen van de lange vlucht.  Overnachting in Damai Beach resort.

DAG 3 Damai Beach  O

Het Damai Beach resort ligt op wandelafstand van het indrukwekkende openluchtmuseum “Sarawak Cultural Village”. Dit museum geeft je de beste introductie op een reis door Borneo. Het is gelegen temidden een 6 hectare groot junglegebied aan de voet van Mount Santubong. Rond een meer werden 7 replica’s van huizen van de verschillende stammen gebouwd. Hier worden demonstraties gegeven van allerlei traditionele ambachten door leden van de verschillende stammen. Je krijgt er een fascinerend beeld van de culturen en levenswijzen van de inheemse volken van Sarawak. Het bezoek eindigt met een culturele show. (inkom ong. 17 € is facultatief)

In de namiddag: bezoek aan Kuching (het zeer interessante Sarawakmuseum) of relax.Overnachting Damai Beach Resort.

B2

DAG 4 Bako Nationaal Park – Kuching  O-M

Per minibus en boot reizen we naar Bako N.P., gelegen op een schiereiland dat voornamelijk bestaat uit begroeide zandsteenformaties (35min bus – 25min boot). Miljoenen jaren erosie creëerden grillige rotsen en steile klippen, met stille zandstrandjes en een helderblauwe zee. Men heeft er een enorme verscheidenheid aan landschappen en kan er prachtige wandelingen maken langs vleesetende bekerplanten, reuzenleguanen en zilverharige slingerapen.

In combinatie met ontspannende boottochtjes en een verfrissende duik, is dit het paradijs voor natuurliefhebbers. Bako is de ideale plaats om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Je vindt er verschillende soorten apen, slangen, neushoornvogels, … Met een beetje geluk komen we ook de zeldzame neusaap of Proboscis monkey tegen. Met kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden is het er heel leuk om een jungle wandeling te doen. Na een typische lunch gaan we naar Kuching.

In de late namiddag gaan we al een beetje op verkenning in deze boeiende stad. We volgen de prachtige promenade langs de Sarawak-rivier.  Kleine sampans varen er als watertaxi’s heen en weer. Kuching is Maleis voor kat en dat merk je onmiddellijk aan de vele beeldhouwwerken van dit dier in parken en op pleinen. Er is zelfs een heus kattenmuseum. De grootste charme van deze stad is echter de oude Chinese wijk met zijn karakteristieke huisjes.

Voor het avondmaal bezoeken we het Top Spot Food Court, een Hawker Centre gespecialiseerd in vis en zeevruchten.                                                                                 Een Hawker Centre is een plein met allemaal eetstalletjes en tafels en stoelen om van al dit lekkers op een rustige manier te kunnen genieten. Het eten is er goedkoop, zeer gevarieerd en heel vers. Een overgetelijke ervaring tussen de plaatselijke bevolking! Overnachting in het Lime Tree Hotel.

B3

DAG 5 Kuching – Semengoh – Batang Ai  O-M-A

Na een rit van ongeveer een half uur komen we aan in het “Semengoh Rehabilitatie centrum voor Orang-Oetans”, net voor voedertijd. Hier worden, verdwaalde, verstoten en gedomesticeerde Orang-Oetans opnieuw geleerd te overleven in het wild. Op vastgestelde tijdstippen worden ze bijgevoederd en krijg je de kans om oog in oog te staan met deze grote mensaap, die naar het schijnt 96% van onze genen heeft (of wij van hem?). Dit is een moment om nooit te vergeten! Krijgen we hem hier niet te zien, geen paniek, we bezoeken ook nog het veel grotere en wereldbekende “Sepilok Rehabilitatie centrum” in Sabah, later deze reis.

Daarna rijden we verder door het regenwoud en door peper- en rubberplantages richting Serian. Hier bezoeken we de typische junglemarkt. We rijden verder en stoppen nog aan een peperboerderij. Hier leren we hoe peper wordt gekweekt en wat het verschil is tussen witte, zwarte en groene peper. Na een rit van ongeveer 4u stoppen we in Lachau om te lunchen. Dan is het nog een kort ritje tot aan de Batang Ai Hydro dam, waar we het Batang Ai meer oversteken en aankomen op onze eindbestemming, het Aiman Batang Ai Resort, waar we de 2 volgende nachten zullen doorbrengen. Bij het diner genieten we van een mooie zonsondergang en de geluiden van de jungle.

DAG 6 Iban longhouse   O-M-A

Na het ontbijt stappen we op een traditionele longboat voor een dag vol ontdekkingen op de Ulu Ai rivier en bij de Iban Longhouse gemeenschappen. We nemen deel aan de welkomstceremonie met traditionele dans, muziek en gong, proberen de blowpipe en proeven “Tuak”, de lokaal gebrouwen rijstwijn. We maken kennis met dit traditioneel levende oervolk, voorheen berucht als de koppensnellers van Borneo. De longhouse is een karakteristieke woning, waar meerdere gezinnen (soms wel 50) onder één dak wonen. Het is een langgerekte paalwoning met een centrale veranda waarop de privé-vertrekken uitkomen. We worden uitgenodigd op deze veranda om te praten, te dansen en rijstwijn te drinken met de bewoners. De Iban-krijgers tonen ons hoe zij in het oerwoud jagen, vis vangen en het land bebouwen. We krijgen een blaaspijpdemonstratie en zijn getuigen van een hanengevecht. Na een bamboe picknick lunch bij de rivier, keren we laat in de namiddag terug naar het Batang Ai Resort.

DAG 7  Batang Ai – Kuching  O-M

Vandaag gaan we terug naar Kuching, waar we in de namiddag aankomen. Lunch onderweg. Indien we op tijd in Kuching zijn, kunnen we nog het interessante Sarawakmuseum bezoeken en verder genieten van deze leuke stad met zijn heerlijke restaurants. Overnachting in het Lime Tree Hotel.

DAG 8 Kuching – Kota Kinabalu  O

Transfer naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu, waar we inchecken in het mooie Dreamtel. Rest van de namiddag vrij om Kota Kinabalu te ontdekken.

De hoofdstad van Sabah heeft een levendige markt en op een steenworp afstand liggen schitterende koraaleilanden. De stad heeft in de tweede wereldoorlog zwaar te lijden gehad onder bombardementen, en oogt daarom modern. Ons hotel ligt in het centrum van de stad, dus de markt, shoppingcentra en de vele restaurantjes zijn op loopafstand. Overnachting Dreamtel.

DAG 9 Mount Kinabalu NP  O-M-A

In ongeveer 2u rijden we tot aan de voet van Mount Kinabalu, met zijn 4100m de hoogste berg van Zuid-Oost-Azië. Onderweg stoppen we even aan een typische markt om vers fruit te kopen en onze benen te strekken. In Kinabalu Park headquarters bezoeken we eerst het Kinabalu Natural History Museum en daarna de Mountain Garden. Hier bevinden zich planten en bloemen uit de Himalaya, de Chinese hoogvlakten, Australië en Nieuw-Zeeland, naast typische soorten die alleen maar in Sabah voorkomen. Het is indrukwekkend om weten dat hier ongeveer de helft van ’s werelds bloeiende planten voorkomt. Kinabalu National Park is een botanisch paradijs met o.a. orchideeën, rododendrons, raflesia’s en vleesetende planten. We kunnen er prachtige wandelingen maken aan de voet van de berg. Je hebt er maar liefst 20 km aan wandelpaden rond de berg.

Daarna bezoeken we nog het Kundasang War Memorial Park. We maken kennis met de bewogen geschiedenis van Sabah tijdens WO II. Hier worden Britse en Australische krijgsgevangenen herdacht die omkwamen in Sandakan en tijdens de beruchte dodenmarsen naar Ranau. Het park omvat 4 prachtige, heel verschillende tuinen. Van hieruit heb je, bij helder weer, een mooi uitzicht op Mount Kinabalu. Overnachting in Zen Garden Resort.

DAG 10 Poring – Sandakan  O-M

Na het ontbijt rijden we naar de oostkant van het park waar zich de Poring hotsprings bevinden.

Eerst wandelen we door het tropisch laagland regenwoud tot aan de “Canopy walk”. Dit zijn loopbruggen in de boomtoppen op ongeveer 40m hoog. Je hebt er een mooi uitzicht op het omliggende woud. Na de lunch maken we een wandeling naar de Kipungit waterval. Hou je van een fris bad? Anders wachten de zwavelrijke warmwaterbaden van Poring op ons.  Daarna (als het weer het toelaat) rijden we verder naar de Moroli rivier in Luanti en bezoeken we de “Fish spa”. Lachen gegarandeerd! Een visjesmassage! De vissen in de rivier eten je dode huidcellen op en je krijgt er een echt babyvelletje van. Zeer heilzaam bijvoorbeeld voor mensen die aan psoriasis lijden. Je probeert eerst met de voeten en daarna je hele lichaam. We zetten onze reis verder overland tot Sandakan (ongeveer 5u). Overnachting in Sabah Hotel.

DAG 11 Sepilok – Sunbear CC – Rainforest Discovery C. O-M

Eerst bezoeken we het Sepilok Orang Oetan Rehabilitatie Centrum. In Sepilok bevindt zich één van de vier beroemde orang-oetan rehabilitatiecentra in de wereld. Het Centrum heeft een wereldwijde reputatie voor uitzonderlijke werk met betrekking tot de conservatie en rehabilitatie van deze bijzondere dieren. Een absolute hoogtepunt tijdens een reis door Borneo! Gewonde en verlaten orang-oetans worden naar hier gebracht om te herstellen voor hun terugkeer in het regenwoud. Ze worden vooral bedreigd door de ontbossing vanwege de bouw van palmolie plantages. De kans is heel groot om enkele van deze fascinerende dieren te spotten, vooral tijdens de regelmatige voedertijden in de ochtend en de namiddag. Een informatieve en leuke presentatie geeft een goede achtergrond van het centrum.

Adopteer een orang-oetanweesje! Sepilok heeft een erg leuk adoptieprogramma, waarbij je een baby orang-oetan financieel kan steunen met zijn rehabilitatie. Tweemaal per jaar ontvang je informatie en foto’s over de ontwikkelingen en streken die hij/zij heeft uitgehaald. Een erg leuk initiatief waardoor je zelf meewerkt aan het redden van deze bedreigde diersoort.

Daarna bezoeken we het Bornean Sun Bear Conservation Centre. Het is de nieuwste attractie op Sabah. Momenteel zijn er 33 beren in het opvangcentrum en de meeste daarvan zijn in beslag genomen bij particulieren op Borneo. De zonneberen (of honingberen) vormen de kleinste en minst bekende groep van de beersoorten. Hun aantal neemt snel af in Zuidoost-Azië, omdat hun woonomgeving eveneens wordt vernietigd door ontbossing. De beren worden vaak op brute wijze vermoord voor commerciële exploitatie van de jungle.

Na de lunch bezoeken we nog het Rainforest Discovery Centre, een educatief centrum gelegen binnen het Kabili Sepilok Forest Reserve. We ontdekken het regenwoud vanop de 147 meter lange canopy loopbrug, die 30 meter boven de grond is geplaatst. De loopbrug en twee uitkijktorens zijn een uitstekende plek om vogels te spotten. Meer dan 250 soorten vogels zijn hier te vinden. In de late namiddag transfer naar het mooie Sabah Hotel.

DAG 12 Sandakan – Sukau  O-M-A

Na de lunch worden we naar de Sandakan aanlegsteiger gebracht voor onze bijna 3u durende tocht op de Kinabatangan rivier, de langste rivier van Sabah. Deze rivier is één van de verborgen schatten van Borneo en een fantastische plaats om dieren in het wild te observeren.

Overnachting in de unieke Sukau Rainforest Lodge. Deze lodge heeft de laatste jaren verschillende Awards gewonnen en werd door National Geographic verkozen als één van de meest unieke jungle lodges ter wereld. Na een “candle light dinner” met zicht op de rivier wacht ons nog een diavoorstelling en uitleg over de omgeving door de bioloog-gids.

DAG 13 Kinabatangan  O-M-A

Zes uur! Ochtendgloren op  het nabijgelegen Oxbow meer. Bij het aanbreken van de dag biedt de jungle je een uniek schouwspel. Per boot gaan we op zoek naar wilde dieren. Wat kan je hier zien? Olifanten, neushoorns, neusapen, Orang oetans, makaken, slingerapen, gibbons, neushoornvogels, boomslangen, krokodillen, civetkatten, otters, allerlei watervogels, ….en nog zo veel meer. Daarna keren we terug naar de lodge voor een deugddoend ontbijt. Na het ontbijt maken we een leerrijke jungle trekking met onze bioloog-gids.  Na de middag leert onze gids ons meer over de Orang Oetan en in de late namiddag maken we opnieuw een rivier cruise op zoek naar meer wilde dieren. Overnachting Sukau River Lodge.

C4

DAG 14 Kinabatangan  O-M-A

Vrije dag in de mooie Sukau Rainforest Lodge.

Mogelijkheden: allerlei optionele tours, geniet van een heerlijke massage in de Spa, relax, verken de omgeving rond de lodge, leer batikken, geniet van de afternoon tea, ……

DAG 15 Sukau – Sandakan – Kota Kinabalu  O-M

Na het ontbijt keren we per boot terug naar Sandakan, waar we rond 14u onze binnenlandse vlucht nemen naar Kota Kinabalu. We bezoeken de bruisende Filipinomarkt (17u tot 23u) en vanavond gaan we op zoek naar één van de gerenomeerde vis en zeevruchten restaurants die Kota Kinabalu rijk is. Overnachting Promenade Hotel.

DAG 16 Gaya Island  O-M

Vandaag bezoeken we het mooie Tunku Abdul Rahman Nationaal Park. Voor de kust van Kota Kinabalu liggen 5 idyllische eilandjes omgeven door azuurblauw water. Het bezoekerscentrum bevindt zich op het eiland Gaya, het grootste eiland van de groep. We maken eerst een hele mooi wandeling, waar we iets bijleren over de unieke medicinale planten, de tropische hardhout bomen en het laagland regenwoud. Daarna kunnen we genieten van het mooie strand, zwemmen in zee, snorkelen, kajakken en een heerlijke picknicklunch. Overnachting Promenade Hotel.

C6

DAG 17 Kota Kinabalu – Brussel  O

Vrije voormiddag in Kota Kinabalu en na de lunch transfer naar de luchthaven voor onze vlucht huiswaarts via Kuala Lumpur en Doha.

DAG 18 Brussel

Aankomst ’s ochtends in Brussel.

REISVOORWAARDEN

De prijs per persoon is vanaf 3300  euro

In de prijs begrepen:

Maaltijden zoals vermeld in programma.

Alle verplaatsingen per airco minibus en boot.

Alle inkomgelden.

Lokale Engelssprekende gids.

Info vergadering en reisdocumenten.

Naargelang uw voorkeur zijn sommige excursies mogelijk in join-in groep (u sluit dan aan bij een groep van maximum 10 personen in internationaal gezelschap).

Niet in de prijs begrepen:

De internationale vluchten van Brussel tot Kuching en van Kota Kinabalu tot Brussel.

Binnenlandse vluchten Kuching – Kota Kinabalu  en Sandakan – Kota Kinabalu.

Extra inkomgelden voor foto- en filmcamera’s.

Ontbrekende maaltijden.

Fooien (ong. 80 €)

Budget nog nodig ter plaatse ong. 250 – 300 €

Reisverzekering: vermits steeds meer mensen een jaarpolis hebben of via hun credit card een reisverzekering hebben, maken we deze facultatief.

Het is zeker aan te raden een erkende reisverzekering te hebben.

Een reisbijstandsverzekering, welke u via de mutualiteit heeft, kan voldoende zijn – maar vraag het alvast na.

Annulatieverzekering: indien u geen jaarabonnement heeft of geen reisverzekering hebt via de credit card kunnen wij u een voorstel doen.

Contacteer ons voor meer info via yves.v@travel-experts.be of marina.dereydt@gmail.com